top of page

Postporođajna depresija

Updated: Apr 23, 2021


Postporođajna depresija...Ni sama ne znam kako da počnem tekst o ovoj izuzetno osetljivoj, a toliko prisutnoj temi. Da li da pišem kao stručnjak, kao majka, kao žena...Odabrala sam, na kraju, da pišem ono što trenutno osetim kada pomislim na ovu temu, a to je verovatno mešavina i majčinskog iskustva, profesionalnih znanja ali i velike empatije koju osećam prema svim mamama koje prolaze kroz ovu, za njih verovatno beskrajnu životnu bitku.


„Ma samo da se već jednom porodim...“, pogotovo u 8. ili 9. mesecu trudnoće je jedna od najčešćih rečenica budućih mama. Jedva ste čekali da se porodite, da dobijete novu titulu „Mama“, da uđete u novi period svog života pun sreće i radosti. Konačno ste dobili svoje telo nazad i sa nestrpljenjem dočekali da vidite to malo stvorenje koje je u vama raslo 9 meseci.


Mislili ste da je tu kraj svim vašim nezadovoljstvima, hirovima, promenama raspoloženja i bolovima. Pljušte čestitke i pokoni sa svih strana. Vaši najbliži su presrećni, tata cveta, bake i deke se hvale, prijatelji vas cmaču i tapšu po ramenu. Bebine slatke nožice se mrdaju pod vašim prstima, a njen pogled je uvek na vama.

Ali, vi osećate da nešto nije u redu. Ne osećate se kao da ste dotakli zvezde, bez obzira što svi od vas to očekuju. Umorni ste, zabrinuti i neraspoloženi. Grize vas savest što se ne ponašate onako kako bi trebalo. Nezadovoljni ste svojim izgledom, izbegavate susret sa ogledalom, smučili su vam se ulošci, ležanje i konstantno motrenje na bebu. Plačljivi ste i eksplozivni, emocije vas urnišu, a vi nemate sa kim da ih podelite, jer smatrate da nemate pravo da se osećate loše. E, pa, IMATE! Imate pravo više od bilo koga na ovom svetu! I NE, niste jedine! Postporođajna depresija iliti "bebi bluz" je teškoća koja pogađa čak jednu od sedam novih majki na celoj planeti!


Gomila novih obaveza – dojenje (hranjenje), presvlačenje, pranje, peglanje, prokuvavanje, ali i neizostavna briga – da li je beba dovoljno jela, zašto plače, zašto neće da spava, zašto povraća, da li imam dovoljno mleka, da li sam je dobro obukla itd. kao da se prepliću i vrte u krug, a vi se u tom vrtlogu ne snalazite i najradije biste se samo sakrili i spavali, spavali i spavali. Okolina kaže „Spavaj kad beba spava!“, a vi ste svesni da niste na dugme, da tada kada bi trebalo da uhvatite koji minut sna, razmišljate o drugim stvarima, o novim obavezama koje vas čekaju čim se beba probudi, a pritom ne znate da li će se probuditi za 15 minuta ili za 2 sata. Počinje da vas nervira svaki savet i pametovanje novopečenih baba, prijateljica i komšinica, osećate se loše kada guglate razne tekstove vezane za brigu o bebama, zbunjuju vas priče poznatih majki koje su povratile svoj pređašnji izgled u rekordnom roku, ljubomorni ste na mlade mame jer su nasmejane i izgledaju srećno...


Treba vam neko ko će da vas sasluša, ko vam neće zameriti negativne emocije i strahove, kome ćete u centru pažnje biti vi, takvi kakvi ste, pred kime nećete morati da glumite radost, sa kime ćete moći da podelite sve strepnje bez griže savesti.


Treba vam neko ko će vas razumeti i pružiti vam toplu reč, podršku i razumevanje, a ima puno profesionalnog iskustva u individualnom savetovanju. Izlaz iz ove krize postoji! Postoporođajna depresija se može pobediti! Kontaktirajte me da započnemo promene zajedno!


35 views0 comments

Commenti


bottom of page